Novosti

DKOM – Novi Zaključak o pravnom shvaćanju (javna nabava)

Kada predsjednik/ca Državne komisije temeljem članka 15. Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (Narodne novine br. 18/13, 127/13, 74/14, 98/19. i 41/21) uoči u radu vijeća nejednako postupanje, postupanje protivno propisima te odredbama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Državne komisije ili odstupanje od ustaljene prakse, sazvat će sjednicu Državne komisije na kojoj će se razmotriti sporna pitanja s ciljem ujednačavanja postupanja i prakse. Pravno shvaćanje prihvaćeno na sjednici Državne komisije većinom glasova svih članova Državne komisije obvezno je za sva vijeća i članove Državne komisije.

BILTEN JAVNE NABAVE – U tijeku su pretplate za 2024. godinu!

Bilten javne nabave u RH - stručna literatura i aplikacija posvećena cjelokupnom ciklusu javne nabave, od planiranja i istraživanja tržišta, preko izrade dokumentacije o nabavi i provođenja različitih postupaka, pregleda i ocjene ponuda, pa sve do izvršenja ugovora i revizije. Već osam godina osigurava kontinuirani izvor novosti, informacija i odgovara na pitanja o svim problemima javne nabave. Zatražite pretplatu za 2024. godinu na Bilten javne nabave u RH i iskoristite popuste.

DKOM – Zaključak o pravnom shvaćanju (javna nabava)

Kada predsjednik/ca Državne komisije temeljem članka 15. Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave uoči u radu vijeća nejednako postupanje, postupanje protivno propisima te odredbama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Državne komisije ili odstupanje od ustaljene prakse, sazvat će sjednicu Državne komisije na kojoj će se razmotriti sporna pitanja s ciljem ujednačavanja postupanja i prakse. Pravno shvaćanje prihvaćeno na sjednici Državne komisije većinom glasova svih članova Državne komisije obvezno je za sva vijeća i članove Državne komisije.

Bilten javne nabave (najava) – Novi broj Biltena i pretplata za 2024.

Novi broj Biltena javne nabave br. 31 izlazi u studenom. U njemu pišemo o: Novi Elektronički oglasnik javne nabave RH – korak po korak za naručitelje i za ponuditelje; Zelena javna nabava, Mjerila za zelenu javnu nabavu; Eko-oznake. Na više do 180 stranica saznajte sve vezano za najbitnije promjene u sustavu javne nabave u RH. Pretplate za 2024. godinu na Bilten javne nabave uskoro! Budite spremni i iskoristiti popuste na pretplatu za 2024.

Jednostavna nabava – Objavljen je novi stručni članak na Biltenu javne nabave u RH

Od naših pretplatnika i polaznika certificiranih programa usavršavanja zaprimili smo velik broj upita vezanih uz mogućnost korištenja jednostavne nabave u novom EOJN-u RH. S obzirom da navedena opcija još nije omogućena, te se postupci jednostavne nabave i dalje provode na starom EOJN-u RH, za Vas smo pripremili stručni članak pod nazivom „Jednostavna nabava za naručitelje – korak po korak kroz ekranske prikaze EOJN-a RH“.

Javna nabava – Novi certificirani programi usavršavanja u listopadu!

Temporis savjetovanje je za Vas u listopadu pripremilo sedam programa usavršavanja (webinari i edukacije uživo) s aktualnim temama iz javne nabave, kao što su: novi EOJN RH, novi Pravilnik o izobrazbi u području javne nabave, istraživanje tržišta, planiranje javne nabave za 2024. godinu, jednostavna nabava, upute za projektante – kako ispraviti najčešće propuste tijekom projektiranja u području javne nabave, osnove za isključenje gospodarskog subjekta, kriteriji za odabir gospodarskog subjekta, ESPD, financijske korekcije i javna nabava, otvoreni postupak, zelena javna nabava, javna nabava i usluge u gradnji, građevinski radovi i javna nabava, pravna zaštita.

Javna nabava – Temporis savjetovanje počinje s edukacijama o radu novog Elektroničkog oglasnika javne nabave EOJN RH

Temporis savjetovanje počinje s certificiranim programima usavršavanja posvećenih korištenju novog EOJN-a RH i drugim srodnim temama. Cilj ovih edukacija je osigurati da svi sudionici postupaka javne nabave imaju potrebno znanje i vještine za učinkovito korištenje platforme. U nastavku su datumi prvih certificiranih programa usavršavanja na kojima će se predavati o novom EOJN-u RH.

Javna nabava – Predstavljanje novog Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN RH)

Obavještavamo sve korisnike EOJN-a RH, naručitelje i ponuditelje, da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 27. rujna 2023. godine održava konferenciju „Predstavljanje nove platforme Elektroničkog oglasnika javne nabave“ u Zagrebu u hotelu International s početkom u 10,00 sati. U prvom dijelu konferencije predstaviti će se najznačajnije funkcionalnosti nove platforme, a u drugom dijelu konferencije prikazati će se provedba postupka javne nabave na novoj platformi Elektroničkog oglasnika javne nabave.

Javna nabava – Provjerite kada Vam istječe certifikat iz javne nabave!

Certifikat se izdaje na rok od tri godine, pri čemu se kao datum početka važenja certifikata određuje datum uspješnog polaganja pisanog ispita u sklopu Specijalističkog programa izobrazbe u području javne nabave. Tijekom tog razdoblja od tri godine, nositelj certifikata dužan je ostvariti 32 sata redovitog usavršavanja kroz pohađanje programa usavršavanja, odnosno prikupiti 32 boda kako bi bio u mogućnosti obnoviti certifikat.

Za naručitelje i ponuditelje – dva nova stručna članka objavljena su na Biltenu javne nabave u RH

Na Biltenu javne nabave objavljena su dva nova stručna članka iz područja javne nabave pod nazivom: Javna nabava za naručitelje – otvoreni postupak, korak po korak kroz ekranske prikaze EOJN-a RH; Javna nabava za ponuditelje – kako predati ponudu u otvorenom postupku, korak po korak kroz ekranske prikaze EOJN-a RH. Članci su dostupni u punom obliku bez naknade svim zainteresiranim naručiteljima i ponuditeljima koji se registriraju u Početni model. Za registraciju na Početni model ne plaća se naknada.

Objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2023/1441 od 10. srpnja 2023. o detaljnim pravilima za postupke koje Komisija provodi u skladu s Uredbom (EU) 2022/2560 Europskog parlamenta i Vijeća o stranim subvencijama kojima se narušava unutarnje tržište

U Službenom listu EU objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2023/1441 od 10. srpnja 2023. o detaljnim pravilima za postupke koje Komisija provodi u skladu s Uredbom (EU) 2022/2560 Europskog parlamenta i Vijeća o stranim subvencijama kojima se narušava unutarnje tržište.

BJN RH – Mišljenja institucija vezana za povećanje cijene ugovora iz javne nabave

U BJN aplikaciji, unutar kategorije Mreža znanja, nalazi se kategorija Mišljenja institucija koja čini skup aktualnih mišljenja nadležnih institucija (institucija EU-a, ministarstva, agencija) vezanih uz javnu nabavu. Ovo je kategorija koja se redovito ažurira i nadopunjuje novim mišljenjima. Sve pretplatnike Osnovnog i Premium modela pretplate obavještavamo kako su objavljenja tri nova mišljenja.

BJN RH – Pregled presuda Suda EU kroz aplikaciju

Bilten javne nabave je stručna literatura i aplikacija napravljena po mjeri naručitelja i ponuditelja! U osmoj godini postojanja, nakon izdanih 29 brojeva Biltena i više tisuća stranica stručnog teksta, našem ponosu dodali smo i aplikaciju sa novim sadržajem koji će zasigurno biti od velike pomoći u svakodnevnom radu. Kategorija Presude Suda EU obuhvaća 328 filtriranih presuda te predstavlja prvu ovakvu bazu podataka u EU. Za pretplatnike Biltena Premium model: obavještavamo Vas da je objavljeno novih 65 presuda Suda EU. Sve presude odnose se na sustav javne nabave te su filtrirane radi lakšeg pretraživanja i korištenja.

Webinar 23. svibnja 2023. – Bilten javne nabave

Pozivamo sve registrirane korisnike Biltena javne nabave da nam se pridruže na webinaru 23. svibnja 2023. na kome ćemo razgovarati o svim funkcionalnostima i mogućnostima koje pruža nova stranica i aplikacija Bilten javne nabave te novom broju BJN-a. Vrijeme održavanja webinara: 10:00 – 11:30h.

Webinar 26. travnja 2023. – Bilten javne nabave

Pozivamo sve registrirane korisnike Biltena javne nabave da nam se pridruže na webinaru 26. travnja 2023. na kome ćemo razgovarati o svim funkcionalnostima i mogućnostima koje pruža nova stranica i aplikacija Bilten javne nabave te novom broju BJN-a. Vrijeme održavanja webinara: 10:00 – 11:00h.

Objavljen je Zakon o obnovi zgrada oštećen potresom …

Objavljen je Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije (Narodne novine, br. 21/23). Zakon je objavljen 22. veljače 2023. i stupio je na snagu 23. veljače 2023.

Webinar – Bilten javne nabave

Pozivamo sve registrirane korisnike Biltena javne nabave da nam se pridruže na webinaru 29. ožujka 2023. na kome ćemo razgovarati o svim funkcionalnostima i mogućnostima koje pruža nova stranica i aplikacija Bilten javne nabave te novom broju BJN-a. Vrijeme održavanja webinara: 10:00 – 11:00h.