Smjernice Europske komisije vezane za javnu nabavu u kriznoj situaciji

Europska komisija izdala je Smjernice za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19. Pandemija COVID-19 globalna je zdravstvena kriza koja iziskuje brza i pametna rješenja te prilagodbu aktivnosti na povećanu potražnju za određenom robom i uslugama.

Javni naručitelji u državama članicama EU glavni su akteri u nabavi većine takvih roba i usluga, pri čemu ujedno trebaju poštivati propise iz područja javne nabave.

Europska komisija ovim smjernicama objašnjava koje su mogućnosti i fleksibilnost za javnu nabavu dostupne u okviru EU-a. Javni naručitelji imaju nekoliko mogućnosti:

  • prvo, u hitnim situacijama mogu iskoristiti mogućnosti znatnog skraćivanja rokova kako bi se ubrzali otvoreni ili ograničeni postupci,
  • ako takva fleksibilnost nije dovoljna, može se predvidjeti pregovarački postupak bez objave. U krajnjoj liniji moglo bi se dopustiti i izravno dodjeljivanje ugovora prethodno odabranom gospodarskom subjektu ako je on jedini koji može isporučiti traženu robu u tehničkim i vremenskim okvirima zadanima iznimnom žurnošću,
  • osim toga, javni naručitelji trebali bi razmotriti i alternativna rješenja te preuzimanje aktivne uloge na tržištu.

Ove se smjernice odnose se na javnu nabavu u situacijama iznimne žurnosti, koja javnim naručiteljima omogućuje da ono što je neophodno nabave u roku od nekoliko dana, čak i nekoliko sati. Za situacije poput aktualne krize uzrokovane bolešću COVID-19, u kojoj je potrebna iznimna i nepredvidiva žurnost, u direktivama EU-a ne postoje postupovna ograničenja.

Smjernice su dostupne OVDJE.

Sljedeće novosti

25.07.2024.

Objavljen je 33. broj Biltena javne nabave u RH

Bilten javne nabave broj 33 „JEDNOSTAVNA NABAVA, VODIČ - kako upravljati jednostavnom nabavom (planiranje, postupak, izvršenje, revizija, digitalizacija) – korak po korak“ objavljen je u srpnju 2024.

15.07.2024.

Uspješno odrađeno predstavljanje aplikacija „Bilten javne nabave u RH (BJN RH)“ i „Jednostavna nabava“

U ugodnoj atmosferi hotela Dubrovnik, u Zagrebu, održali smo predstavljanje aplikacija BJN RH i „Jednostavna nabava“. Zahvaljujemo se svim sudionicima koji su prisustvovali predstavljanju aplikacija te na njihovim pitanjima, raspravi i komentarima. Cilj nam je ovim aplikacijama približiti javnu nabavu svima, olakšati svakodnevno poslovanje osobama koje rade u području javne nabave te učiniti aplikacije centralnim mjestom na kojem će biti dostupne sve informacije vezane uz javnu nabavu.

12.07.2024.

BJN RH (javna nabava) – Objavljen je novi stručni članak: Jamstvo za ozbiljnost ponude

U aplikaciji Bilten javne nabave u RH, u kategoriji Stručni članci, objavljen je novi članak pod nazivom „Jamstvo za ozbiljnost ponude“. U članku se piše o jamstvima, konkretno o jamstvu za ozbiljnost ponude.

Sve Novosti