UPUTE ZA NARUČITELJE Ver. 2. – Objave javne nabave i objavljivanje u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske

Od 1. srpnja 2016. u Republici Hrvatskoj svi naručitelji obvezni su odrediti elektroničku dostavu ponuda i zahtjeva za sudjelovanje. Sukladno članku 42. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi (NN, br. 83/13) obveza se odnosi na sve postupke javne nabave (male i velike vrijednosti). Tijekom listopada 2015. objavili smo Upute za naručitelje vezane za postupke e-nabave. Kako je sustav e-nabave od tada do svibnja 2016. doživio promjene kojima je unaprijeđena njegova funkcionalnost, za Vas smo pripremili Upute za naručitelje Ver. 2. U ovim Uputama Ver. 2. omogućen je pregled svih koraka u EOJN-u, od postupka registracije novog korisnika/naručitelja pa do provođenja postupka javne nabave u kojem je omogućena elektronička dostava ponuda i zahtjeva za sudjelovanja. Unesene su promjene koje su se dogodile u sustavu e-nabave do svibnja 2016. godine. Upute Ver. 2. su sastavljene kako bi pomogle svim naručiteljima u korištenju sustava EOJN-a. Pregled i preuzimanje Uputa Ver 2. moguće je bez naknade. Upute Ver. 2. – Objave javne nabave i objavljivanje u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske (dalje u tekstu: EOJN) izrađene su sukladno važećem zakonodavstvu javne nabave u Republici Hrvatskoj. Ove Upute namijenjene su svim osobama zainteresiranima za postupak registriranja, objavljivanja i otvaranja ponuda kroz EOJN kako bi na jednom mjestu mogli pronaći sve potrebne informacije. Upute su rađene po načelu “korak po korak” s ciljem da sve osobe koje nemaju dovoljno znanja o postupku elektroničke javne nabave (dalje u tekstu: e-nabava), ovdje mogu pronaći sve potrebne informacije od postupka registracije novog korisnika/naručitelja pa do provođenja postupka javne nabave u kojem je omogućena elektronička dostava ponuda i zahtjeva za sudjelovanje. Upućujemo Vas da prije prvog objavljivanja postupka, a svakako prije prvog javnog otvaranja ponuda, detaljno proučite ove Upute i druge dostupne informacije. Kako biste smanjili mogućnost pogreške kada provodite postupak e-nabave potrebno se prethodno pripremiti. Preporuka je da prisustvujete nekom javnom otvaranju ponuda kroz EOJN prije nego što provedete prvo otvaranje u vlastitom postupku. Svi znamo kako je javno otvaranje ponuda dostupno za javnost, oko nas imamo dosta kolega koji se bave javnom nabavom, a da su već proveli niz javnih otvaranja kroz EOJN. Najavite se kod njih i prisustvujte nekom e-otvaranju ponuda kao predstavnik javnosti. Jednom kada vidite kako sve funkcionira u praksi, bit će Vam lakše navedeni postupak provesti samostalno. Ukoliko Vam navedeno nije dovoljno i još uvijek nemate dovoljno znanja da provedete postupak samostalno, možete sudjelovati na edukacijama na ovu temu. Upute Ver. 2. su rađene temeljem dostupnih podataka iz sustava EOJN-a u svibnju 2016. Sustav e-nabave se svakodnevno razvija, kako se rješavaju problemi koji se pojavljuju tijekom njegovog korištenja, stoga su u sljedećem mjesecima moguće izmjene u sustavu, kao i izmjene ovih Uputa.

Upute za naručitelje ver. 2 možete preuzeti OVDJE

Sljedeće novosti

05.04.2024.

Jednostavna nabava – nova aplikacija po mjeri naručitelja i ponuditelja

Zadovoljstvo nam je predstaviti aplikaciju pod nazivom „Jednostavna nabava“. Kao rezultat znanja i prakse koje imamo u području javne nabave proizašla je jednostavna.hr. Riječ je o jedinstvenoj cloud aplikaciji namijenjenoj za potpuno upravljanje jednostavnom i javnom nabavom. Aplikacija unapređuje efikasnost procesa javne nabave, smanjuje administrativne radnje i pruža napredne mogućnosti upravljanja nabavom te predstavlja optimalan put za digitalizaciju procesa jednostavne i javne nabave.

29.03.2024.

Objavljen je 32. broj Biltena javne nabave u RH

Bilten javne nabave broj 32 „Otvoreni postupak kroz novi Elektronički oglasnik javne nabave (EOJN RH) - korak po korak“ objavljen je u ožujku 2024.

12.03.2024.

BJN RH (javna nabava) – Mišljenje nezavisnog odvjetnika Suda EU o zahtjevu Visokog upravnog suda RH (C-652/22, Kolin Inşaat)

Visoki upravni sud RH (VUS RH) uputio je Sudu EU zahtjev za prethodnu odluku vezano za mogućnost ponuditelja da dostavi dodatne dokaze o svojim tehničkim i stručnim kvalifikacijama nakon isteka roka za podnošenje ponuda. Riječ je o prvom takvom zahtjevu koji je podnesen od strane institucija iz sustava javne nabave RH od kada je Republika Hrvatska pristupila Europskoj uniji.

Sve Novosti