BJN RH (javna nabava) – Objavljen je novi stručni članak: VUS RH uputio zahtjev za prethodnu odluku Sudu EU

U aplikaciji Bilten javne nabave u RH, u kategoriji Stručni članci, objavljen je novi članak pod nazivom „Postupak pregleda i ocjene ponuda i reference koje nisu bile sastavni dio inicijalne ponude – Praksa Suda EU“.

Visoki upravni sud RH (VUS RH) uputio je Sudu EU zahtjev za prethodnu odluku vezano za mogućnost ponuditelja da dostavi dodatne dokaze o svojim tehničkim i stručnim kvalifikacijama nakon isteka roka za podnošenje ponuda.

U ovom postupku još ne postoji odluka Suda Europske unije, ali je u ožujku ove godine objavljeno mišljenje nezavisnog odvjetnika Anthony Michael Collinsa u istom predmetu, koje najavljuje da bi presuda Suda EU mogla ići u smjeru koji znatno mijenja postojeću praksu javne nabave u EU. Odluka Suda Europske unije će VUS-u osigurati tumačenje sporne norme europskoga prava, kako bi takva interpretacija bila primjenjiva u okolnostima upravnog spora koji se vodi pred našim sudom.

Mogućnost izmjene referenci koje je gospodarski subjekt dostavio u inicijalnoj ponudi, već duže vremena privlači pozornost stručne javnosti, a svjedoci smo i različite prakse u postupcima pravne zaštite. Granice dopuštenosti pojašnjenja i nadopunjavanja ponuda dotiču se najvažnijih načela na kojima počiva postupak javne nabave: načela nediskriminacije, jednakog tretmana i transparentnosti.

U ovom članku napravljen je i osvrt na zahtjev za tumačenje odredbe članka 76. Direktive 2014/25/EU koji je Sudu Europske unije podnio VUS RH u predmetu C-652/22 te mišljenje neovisnog odvjetnika Suda EU.

Navedenom članku mogu pristupiti svi pretplatnici Biltena, a više o Biltenu i modelima pretplate pročitajte na www.biltenjavnenabave.hr/pretplata/.

Sljedeće novosti

24.05.2024.

Javna nabava – EOJN RH automatski otvorio ponude, iako je naručitelj produžio rok za dostavu ponuda – rješenje DKOM-a, KLASA: UP/II-034-02/24-01/155 od 30. travnja 2024.

Što napraviti u slučaju da EOJN RH automatski otvori ponude, iako je naručitelj produžio rok za dostavu ponuda? EOJN RH greškom je izvršio automatsko otvaranje ponuda dana 13.03.2024, unatoč poslanoj Izmjeni obavijesti o nadmetanju kojom je produžen rok za dostavu ponuda za dan 02.04.2024.

22.05.2024.

EOJN RH je objavio upozorenje za objave ispravaka u TED-u

Ako na dan otvaranja ponuda nije objavljena obavijest ispravka postupka koju je naručitelj prethodno poslao na objavljivanje u TED, otvaranje ponuda neće se izvršiti do trenutka objave obavijesti i definiranog novog roka otvaranja ponuda.

21.05.2024.

Digitalna transformacija javne nabave: Upoznajte napredne mogućnosti aplikacija „Jednostavna nabava“ i „Bilten javne nabave u RH (BJN RH)“, uživo u hotelu Dubrovnik u Zagrebu

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na predstavljanju aplikacija „Jednostavna nabava“ i „Biltena javne nabave u RH (BJN RH)“ koje će se održati 11. srpnja 2024. godine u hotelu Dubrovnik. Broj mjesta je ograničen, prednost imaju pretplatnici Biltena javne nabave. Prijavite se.

Sve Novosti