OBJAVLJENO JE POSEBNO IZDANJE BJN-a: Vodič za jednostavnu nabavu, korak po korak

Pored redovnog broja BJN-a (broj 24) u prosincu 2021. godine objavljeno je posebno izdanje Biltena pod nazivom „Vodič – Kako upravljati jednostavnom nabavom (planiranje, postupak, izvršenje) – korak po korak“ kao naš božićni i novogodišnji dar svim pretplatnicima Biltena u 2021. godini te će ovaj broj biti dostupan u elektroničkom obliku.

Ovo posebno izdanje Biltena namijenjeno je svim naručiteljima u sustavu javne nabave, neovisno o njihovoj vrsti (javni ili sektorski), veličini ili unutarnjem ustroju. S druge strane, ponuditelji ovo izdanje Biltena mogu koristiti kako bi razumjeli postupanje naručitelja prilikom provođenja jednostavne nabave.

Što je cilj ovog broja Biltena? Zakon o javnoj nabavi (Narodne novine, br. 120/16) odredio je da pravila, uvjete i postupke jednostavne nabave utvrđuje naručitelj općim aktom, uzimajući u obzir načela javne nabave te mogućnost primjene elektroničkih sredstava komunikacije. Iako naručitelj samostalno, pomoću općeg akta, utvrđuje pravila igre za jednostavne nabave procijenjene vrijednosti, pitanja iz prakse su brojna i svakodnevna. Koji su koraci u pripremi općeg akta o jednostavnoj nabavi? Što je temelj za donošenje općeg akta o jednostavnoj nabavi? U kojem obliku i tko donosi opći akt o jednostavnoj nabavi? Što se može propisati u općem aktu o jednostavnoj nabavi (prijedlozi odredbi i obrazaca)? Kako se upravlja jednostavnom nabavom? Koji su propusti u jednostavnoj nabavi najčešći u RH? Koje nepravilnosti u postupanju naručitelja je utvrdila Državna revizija?

Cilj ovog broja Biltena jest ponuditi odgovore na navedena i mnoga druga pitanja te dati rješenja za probleme iz prakse. 

U sklopu Biltena se nalaze predloženi tekst i obrasci koji ne predstavljaju strogo zadanu formu u postupku jednostavne nabave, nego bi ih naručitelji trebali prilagoditi svojim potrebama, internoj organizaciji i svom načinu poslovanja. Cilj ovog Biltena je ukazati na temeljne dijelove postupka jednostavne nabave te kreiranim obrascima olakšati svakodnevni rad naručitelja.

SADRŽAJ možete pogledati OVDJE.

OVAJ BROJ DONOSI TEME:

  • Što naručitelji trebaju znati prije donošenja općeg akta o jednostavnoj nabavi ili njegovih izmjena,
  • Kako pripremiti opći akt o jednostavnoj nabavi (izmjenu akta) – priprema (izmjena) akta, korak po korak, 
  • Revizija javne (jednostavne) nabave – nalazi i preporuke, 
  • Obrasci.

Tiskano izdanje ovog broja Biltena dostupno je u pojedinačnoj prodaji po cijeni od:

320,00 kuna (+ PDV). Trošak poštarine plaća izdavač.

NARUDŽBU možete napraviti OVDJE.

Sljedeće novosti

01.06.2023.

SAFU – ažurirane Upute za korisnike bespovratnih sredstava

SAFU na svojim web stranicama objavljuje upute za korisnike bespovratnih sredstava o pripremi dokumentacije o nabavi te popis najčešćih pogrešaka prilikom provođenja postupaka javne nabave financiranih u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

29.05.2023.

BJN RH – Mišljenja institucija vezana za povećanje cijene ugovora iz javne nabave

U BJN aplikaciji, unutar kategorije Mreža znanja, nalazi se kategorija Mišljenja institucija koja čini skup aktualnih mišljenja nadležnih institucija (institucija EU-a, ministarstva, agencija) vezanih uz javnu nabavu. Ovo je kategorija koja se redovito ažurira i nadopunjuje novim mišljenjima. Sve pretplatnike Osnovnog i Premium modela pretplate obavještavamo kako su objavljenja tri nova mišljenja.

25.05.2023.

BJN RH – Pregled presuda Suda EU kroz aplikaciju

Bilten javne nabave je stručna literatura i aplikacija napravljena po mjeri naručitelja i ponuditelja! U osmoj godini postojanja, nakon izdanih 29 brojeva Biltena i više tisuća stranica stručnog teksta, našem ponosu dodali smo i aplikaciju sa novim sadržajem koji će zasigurno biti od velike pomoći u svakodnevnom radu. Kategorija Presude Suda EU obuhvaća 328 filtriranih presuda te predstavlja prvu ovakvu bazu podataka u EU. Za pretplatnike Biltena Premium model: obavještavamo Vas da je objavljeno novih 65 presuda Suda EU. Sve presude odnose se na sustav javne nabave te su filtrirane radi lakšeg pretraživanja i korištenja.

Sve Novosti