Objavljen je 31. broj Biltena javne nabave u RH

Bilten javne nabave broj 31 Novi Elektronički oglasnik javne nabave u RH (EOJN RH) – korak po korak“ objavljen je u studenom 2023.

Kojim pitanjima se bavimo u ovom broju Biltena?

Novi EOJN RH. Došlo je vrijeme za novu generaciju platforme – novi EOJN RH, čija je primjena obvezna za sve naručitelje i ponuditelje od 1. siječnja 2024. Riječ je o potpuno novom sustavu koji u cijelosti mijenja dosadašnji način funkcioniranja EOJN-a RH. Stoga je imperativ da svi naručitelji i ponuditelji shvate ozbiljnost i važnost ovih promjena. Prilagodba poslovanja ovom novom sustavu nije samo preporuka, već nužnost kako bi se osigurao nesmetan rad u javnoj nabavi od siječnja 2024. Novi EOJN RH sigurno će predstavljati izazov i za naručitelje i za ponuditelje, pogotovo kada budu objavljivali prve postupke i dostavljali prve ponude.

Svaka promjena, koliko god neznatna bila, pozitivna ili negativna, može dovesti do problema u poslovanju ako se za nju ne napravi kvalitetna priprema. Uvođenje novog EOJN-a RH predstavlja znatnu promjenu u poslovanju svakog naručitelja u RH. Da li će ova promjena biti pozitivna ili negativna, ovisi izravno o tome koliko će vremena pojedini naručitelji i ponuditelji utrošiti na pripremu za novi EOJN RH i prilagodbu vlastitog poslovanja. S ciljem olakšavanja rada svima, pripremili smo opsežan članak u kojem objašnjavamo novi sustav EOJN RH korak po korak te ukazujemo na neke aspekte koji bi mogli biti problematični tijekom primjene.

Zelena nabava predstavlja jedan od ključnih instrumenata za postizanje održivih razvojnih ciljeva, kako u RH tako i u EU. Kroz promicanje ekološki prihvatljivih proizvoda i usluga, zelena nabava doprinosi zaštiti okoliša i smanjenju negativnog utjecaja industrijske proizvodnje. U RH, kao članici EU-a, postoji imperativ usklađivanja s europskim standardima održivosti i prelasku na kružno gospodarstvo, što dodatno ističe važnost zelene nabave. Implementacijom zelene nabave ne smanjuje se samo ekološki otisak, već se potiče i ekonomski rast kroz inovacije i nove tržišne prilike. Tvrtke koje se prilagođavaju ovim principima postaju konkurentnije na europskom tržištu i ističu se svojim održivim praksama. Državne institucije, lokalne samouprave i ostali naručitelji u RH imaju priliku kroz zelenu nabavu demonstrirati svoju predanost održivom razvoju i postati primjeri dobre prakse.

Ono što želimo postići u ovom broju Biltena, vezano za zelenu nabavu, jest dati naručiteljima potrebna objašnjenja zelene nabave te praktične smjernice kako provoditi ovu vrstu nabave. Uz pravilnu primjenu, zelena nabava potiče promjene unutar privatnog sektora, educirajući ga o važnosti ekološke odgovornosti te nagrađujući ponuditelje koji prilagode svoje proizvode i poslovanje zahtjevima zelene nabave i kružnog gospodarstva.

Što je cilj ovog broja Biltena? S ciljem olakšavanja rada naručiteljima i ponuditeljima, objašnjavamo korištenje novog EOJN-a RH te ukazujemo na neke aspekte koji bi mogli biti problematični tijekom njegove primjene. Ovaj broj Biltena zamišljen je kao priručnik naručiteljima prilikom objavljivanja prvih postupaka javne nabave u novom EOJN-u. Kada budete objavljivali prve postupke, u ovom broju možete pronaći sve potrebne informacije o novom EOJN RH sustavu, po načelu korak po korak.

SADRŽAJ Biltena br. 31 možete pogledati OVDJE.

OVAJ BROJ DONOSI TEME:

  • Novi Elektronički oglasnik javne nabave RH
  • Zelena javna nabava
  • Mjerila za zelenu javnu nabavu
  • Eko-oznake
Cijena:

50,00 EUR

+ PDV

*Trošak poštarine za narudžbe unutar RH plaća izdavač.

Ukoliko imate pitanja o Biltenu slobodno ih postavite na e-mail adresu bilten@temporis.hr ili broj telefona 01 6431 872.

Sljedeće novosti

08.05.2024.

Javna nabava, novi EOJN RH – objavljena su česta pitanja i odgovori u Biltenu javne nabave vezana za novi EOJN RH

U okviru pretplate na Biltenu javne nabave imate pristup Mreži znanja, Česta pitanja - gdje se nalazi preko 3.300 odgovora na pitanja iz prakse javne nabave RH (od 2016. - 2024. godine). Pitanja i odgovore možete pretraživati putem mnogobrojnih filtera i tražilice, te brzo doći do direktnog odgovora na problem koji imate. U BJN aplikaciji objavljeno je preko 60 novih pitanja i odgovora, namijenjenih i naručiteljima i ponuditeljima,vezanih uz novi EOJN RH.

26.04.2024.

Europska komisija pokrenula je prvu istragu u okviru Instrumenta za međunarodnu nabavu

Europska komisija je 24. travnja 2024. godine po prvi puta pokrenula istragu u okviru Instrumenta za međunarodnu nabavu (IMN). Istraga je pokrenuta kao odgovor na mjere i postupke na kineskom tržištu javne nabave medicinskih proizvoda kojima se nepravedno diskriminiraju europska poduzeća i proizvodi.

05.04.2024.

Jednostavna nabava – nova aplikacija po mjeri naručitelja i ponuditelja

Zadovoljstvo nam je predstaviti aplikaciju pod nazivom „Jednostavna nabava“. Kao rezultat znanja i prakse koje imamo u području javne nabave proizašla je jednostavna.hr. Riječ je o jedinstvenoj cloud aplikaciji namijenjenoj za potpuno upravljanje jednostavnom i javnom nabavom. Aplikacija unapređuje efikasnost procesa javne nabave, smanjuje administrativne radnje i pruža napredne mogućnosti upravljanja nabavom te predstavlja optimalan put za digitalizaciju procesa jednostavne i javne nabave.

Sve Novosti