Objavljen je 30. broj Biltena javne nabave u RH

Bilten javne nabave broj 30 „Javna nabava: aktualna pitanja i rješenja iz prakse“ objavljen je u srpnju 2023.

Što je cilj ovog broja Biltena? Pred Vama se nalazi trideseti broj Biltena javne nabave u Republici Hrvatskoj čiji sadržaj odražava aktualnosti u sustavu javne nabave RH. BJN obrađuje sve faze javne nabave, a s novom aplikacijom postao je digitalni alat namijenjen svim osobama koje žele provoditi javnu nabavu na zakonit, efikasan i učinkovit način. Cilj ovog broja Biltena je dati odgovor na niz problema iz prakse koji su aktualni u 2023. godini.

Kojim pitanjima se bavimo u ovom broju Biltena? Opis predmeta nabave, tehničke specifikacije i jednakovrijednost. Predmet javne nabave mora biti opisan na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način kako bi se osigurala usporedivost ponuda u pogledu uvjeta i zahtjeva koje je naručitelj postavio. U ovom broju Biltena za Vas smo obradili novu praksu DKOM-a i VUS-a te Vam predlažemo na koji način možete uskladiti svoju dokumentaciju o nabavi i provesti učinkovite i zakonite postupke. Također, objašnjavamo kako naručitelj treba formulirati tehničke specifikacije te kako ponuditelji dokazuju sukladnost s traženim, a sve sukladno propisima i odlukama relevantnih institucija u sustavu javne nabave.

Troškovnik – aktualna pitanja iz praske. Analiziramo aktualnu praksu i stavove nadležnih tijela u sustavu javne nabave te pitanja koja su se u 2022. i 2023. pokazala problematičnima i učestalima. Kako koncipirati troškovnik i koje odredbe o troškovniku napisati u dokumentaciji o nabavi? Kako izvršiti pregled i ocjenu troškovnika, a da ne dođe do pregovaranja u vezi s ponuđenim predmetom ili kriterijem za odabir ponude? Na što je potrebno paziti ako naručitelj mijenja troškovnik tijekom roka za dostavu ponuda? Na koje je tehničke postavke u Excel programu potrebno paziti kod stvaranja i kreiranja troškovnika?

Sukob interesa u javnoj nabavi. Obrađujemo institut sukoba interesa u smislu Zakona o javnoj nabavi (ZJN) i Zakona o sprječavanju sukoba interesa, te direktiva i uredbi EU-a. Analizirane su odluke DKOM-a i VUS-a vezane za sukob interesa, koje mogu služiti kao dobra praksa i smjernice za naručitelje i ponuditelje kako postupiti u konkretnim situacijama. Također, navedena su mišljenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao središnjeg tijela državne uprave odgovornog za politiku javne nabave, o najčešćim pitanjima vezanim uz tumačenje sukoba interesa u skladu sa ZJN-om. Ta mišljenja nisu obvezujuća, ali mogu poslužiti kao pomoćni materijal pri pojašnjenju određenih pitanja što se javljaju u postupcima javne nabave.

SADRŽAJ Biltena br. 30 možete pogledati OVDJE.

OVAJ BROJ DONOSI TEME:

  • Opis predmeta nabave, tehničke specifikacije i jednakovrijednost
  • Troškovnik – aktualna pitanja iz prakse
  • Sukob interesa u javnoj nabavi
Cijena:

42,47 EUR

+ PDV

*Trošak poštarine za narudžbe unutar RH plaća izdavač.

Ukoliko imate pitanja o Biltenu slobodno ih postavite na e-mail adresu bilten@temporis.hr ili broj telefona 01 6431 872.

Sljedeće novosti

08.05.2024.

Javna nabava, novi EOJN RH – objavljena su česta pitanja i odgovori u Biltenu javne nabave vezana za novi EOJN RH

U okviru pretplate na Biltenu javne nabave imate pristup Mreži znanja, Česta pitanja - gdje se nalazi preko 3.300 odgovora na pitanja iz prakse javne nabave RH (od 2016. - 2024. godine). Pitanja i odgovore možete pretraživati putem mnogobrojnih filtera i tražilice, te brzo doći do direktnog odgovora na problem koji imate. U BJN aplikaciji objavljeno je preko 60 novih pitanja i odgovora, namijenjenih i naručiteljima i ponuditeljima,vezanih uz novi EOJN RH.

26.04.2024.

Europska komisija pokrenula je prvu istragu u okviru Instrumenta za međunarodnu nabavu

Europska komisija je 24. travnja 2024. godine po prvi puta pokrenula istragu u okviru Instrumenta za međunarodnu nabavu (IMN). Istraga je pokrenuta kao odgovor na mjere i postupke na kineskom tržištu javne nabave medicinskih proizvoda kojima se nepravedno diskriminiraju europska poduzeća i proizvodi.

05.04.2024.

Jednostavna nabava – nova aplikacija po mjeri naručitelja i ponuditelja

Zadovoljstvo nam je predstaviti aplikaciju pod nazivom „Jednostavna nabava“. Kao rezultat znanja i prakse koje imamo u području javne nabave proizašla je jednostavna.hr. Riječ je o jedinstvenoj cloud aplikaciji namijenjenoj za potpuno upravljanje jednostavnom i javnom nabavom. Aplikacija unapređuje efikasnost procesa javne nabave, smanjuje administrativne radnje i pruža napredne mogućnosti upravljanja nabavom te predstavlja optimalan put za digitalizaciju procesa jednostavne i javne nabave.

Sve Novosti