Objavljen je 29. broj Biltena javne nabave u RH

Bilten javne nabave broj 29 Kratki prikaz novina u sustavu javne nabave – uvođenje eura, izmjene ZJN-a i drugo“ objavljen je u ožujku 2023.

Što je cilj ovog broja Biltena? Pred Vama se nalazi dvadeset i deveti broj Biltena javne nabave u Republici Hrvatskoj s kojim ulazimo u osmu godinu postojanja. Kao i u prethodnim godinama, radimo na konstantnom unapređenju sadržaja Biltena te naručiteljima i ponuditeljima nudimo informacije koje olakšavaju i unapređuju svakodnevni rad. Iza svakog broja Biltena dosta je sati rada autora i uredništva kako bi sadržaj Biltena bio u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima te praksom nadležnih institucija.

Kojim pitanjima se bavimo u ovom broju Biltena? Obuhvaćena su pitanja iz raznih područja javne nabave kao što su: Kratki prikaz novina u sustavu javne nabave – uvođenje eura, izmjene ZJN-a i drugo, Utjecaj izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi na žalbeni postupak; ESPD – propisi, praksa i tehnički zahtjevi; Bilten javne nabave u Republici Hrvatskoj – nova Internet stranica i aplikacija.

Novine u sustavu javne nabave. Izmjene ZJN-a, uvođenje eura, uvođenje obvezne e-Žalbe te naknade za pokretanje žalbenog postupka imale su bitan utjecaj na cijeli sustav javne nabave. Uslijed novih pravila o e-Žalbi i novih iznosa novčanih naknada postoji dosta odluka DKOM-a u kojima se žalbe odbacuju kao neuredne i nepravodobne. Napravljen je pregled svih novina u sustavu te pregled prakse DKOM-a iz koje je jasno vidljivo na koji način će ova institucija primjenjivati nove članke ZJN-a vezane za e-Žalbu i žalbeni postupak.

ESPD – Europska jedinstvena dokumentacija o nabavi već je više od sedam godina u upotrebi u sustavu javne nabave u RH. Iako smo raščistili veliki broj problema u primjeni ESPD-a, primjetno je da još uvijek postoji dosta pogrešaka naručitelja i gospodarskih subjekata, pa samim time postoji i niz odluka nadležnih tijela u sustavu javne nabave koje pomažu i pokazuju smjer postupanja u postupcima javne nabave. U ovom Biltenu objašnjavaju se najvažnije informacije o primjeni ESPD-a u praksi te se upozoravaju naručitelji i ponuditelji na najčešće pogreške u sustavu.

SADRŽAJ Biltena br. 29 možete pogledati OVDJE.

OVAJ BROJ DONOSI TEME:

  • Kratki prikaz novina u sustavu javne nabave – uvođenje eura, izmjene ZJN-a
  • Utjecaj izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi na žalbeni postupak
  • ESPD – propisi, praksa i tehnički zahtjevi
  • Bilten javne nabave u RH – nova internet stranica i aplikacija
Cijena:

42,47 EUR

+ PDV

320,00 HRK

+ PDV

Tečaj: 1 EUR = 7,53450 HRK
*Trošak poštarine za narudžbe unutar RH plaća izdavač.

Ukoliko imate pitanja o Biltenu slobodno ih postavite na e-mail adresu bilten@temporis.hr ili broj telefona 01 6431 872.

Sljedeće novosti

28.11.2023.

Webinar (javna nabava): Prikaz svih funkcionalnosti BJN aplikacije – 19. prosinca 2023.

Pozivamo sve zainteresirane osobe da nam se pridruže na webinaru 19. prosinca 2023. na kome ćemo razgovarati o funkcionalnostima i mogućnostima koje pruža aplikacija Bilten javne nabave. Vrijeme održavanja webinara: 10:00 – 11:30h. Za sudjelovanje na webinaru ne plaća se naknada.

28.11.2023.

DKOM – Novi Zaključak o pravnom shvaćanju (javna nabava)

Kada predsjednik/ca Državne komisije temeljem članka 15. Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (Narodne novine br. 18/13, 127/13, 74/14, 98/19. i 41/21) uoči u radu vijeća nejednako postupanje, postupanje protivno propisima te odredbama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Državne komisije ili odstupanje od ustaljene prakse, sazvat će sjednicu Državne komisije na kojoj će se razmotriti sporna pitanja s ciljem ujednačavanja postupanja i prakse. Pravno shvaćanje prihvaćeno na sjednici Državne komisije većinom glasova svih članova Državne komisije obvezno je za sva vijeća i članove Državne komisije.

21.11.2023.

Objavljen je 31. broj Biltena javne nabave u RH

Bilten javne nabave broj 31 „Novi Elektronički oglasnik javne nabave u RH (EOJN RH) – korak po korak“ objavljen je u studenom 2023.

Sve Novosti