Objavljen je 29. broj Biltena javne nabave u RH

Bilten javne nabave broj 29 Kratki prikaz novina u sustavu javne nabave – uvođenje eura, izmjene ZJN-a i drugo“ objavljen je u ožujku 2023.

Što je cilj ovog broja Biltena? Pred Vama se nalazi dvadeset i deveti broj Biltena javne nabave u Republici Hrvatskoj s kojim ulazimo u osmu godinu postojanja. Kao i u prethodnim godinama, radimo na konstantnom unapređenju sadržaja Biltena te naručiteljima i ponuditeljima nudimo informacije koje olakšavaju i unapređuju svakodnevni rad. Iza svakog broja Biltena dosta je sati rada autora i uredništva kako bi sadržaj Biltena bio u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima te praksom nadležnih institucija.

Kojim pitanjima se bavimo u ovom broju Biltena? Obuhvaćena su pitanja iz raznih područja javne nabave kao što su: Kratki prikaz novina u sustavu javne nabave – uvođenje eura, izmjene ZJN-a i drugo, Utjecaj izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi na žalbeni postupak; ESPD – propisi, praksa i tehnički zahtjevi; Bilten javne nabave u Republici Hrvatskoj – nova Internet stranica i aplikacija.

Novine u sustavu javne nabave. Izmjene ZJN-a, uvođenje eura, uvođenje obvezne e-Žalbe te naknade za pokretanje žalbenog postupka imale su bitan utjecaj na cijeli sustav javne nabave. Uslijed novih pravila o e-Žalbi i novih iznosa novčanih naknada postoji dosta odluka DKOM-a u kojima se žalbe odbacuju kao neuredne i nepravodobne. Napravljen je pregled svih novina u sustavu te pregled prakse DKOM-a iz koje je jasno vidljivo na koji način će ova institucija primjenjivati nove članke ZJN-a vezane za e-Žalbu i žalbeni postupak.

ESPD – Europska jedinstvena dokumentacija o nabavi već je više od sedam godina u upotrebi u sustavu javne nabave u RH. Iako smo raščistili veliki broj problema u primjeni ESPD-a, primjetno je da još uvijek postoji dosta pogrešaka naručitelja i gospodarskih subjekata, pa samim time postoji i niz odluka nadležnih tijela u sustavu javne nabave koje pomažu i pokazuju smjer postupanja u postupcima javne nabave. U ovom Biltenu objašnjavaju se najvažnije informacije o primjeni ESPD-a u praksi te se upozoravaju naručitelji i ponuditelji na najčešće pogreške u sustavu.

SADRŽAJ Biltena br. 29 možete pogledati OVDJE.

OVAJ BROJ DONOSI TEME:

  • Kratki prikaz novina u sustavu javne nabave – uvođenje eura, izmjene ZJN-a
  • Utjecaj izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi na žalbeni postupak
  • ESPD – propisi, praksa i tehnički zahtjevi
  • Bilten javne nabave u RH – nova internet stranica i aplikacija
Cijena:

42,47 EUR

+ PDV

320,00 HRK

+ PDV

Tečaj: 1 EUR = 7,53450 HRK
*Trošak poštarine za narudžbe unutar RH plaća izdavač.

Ukoliko imate pitanja o Biltenu slobodno ih postavite na e-mail adresu bilten@temporis.hr ili broj telefona 01 6431 872.

Sljedeće novosti

01.06.2023.

SAFU – ažurirane Upute za korisnike bespovratnih sredstava

SAFU na svojim web stranicama objavljuje upute za korisnike bespovratnih sredstava o pripremi dokumentacije o nabavi te popis najčešćih pogrešaka prilikom provođenja postupaka javne nabave financiranih u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

29.05.2023.

BJN RH – Mišljenja institucija vezana za povećanje cijene ugovora iz javne nabave

U BJN aplikaciji, unutar kategorije Mreža znanja, nalazi se kategorija Mišljenja institucija koja čini skup aktualnih mišljenja nadležnih institucija (institucija EU-a, ministarstva, agencija) vezanih uz javnu nabavu. Ovo je kategorija koja se redovito ažurira i nadopunjuje novim mišljenjima. Sve pretplatnike Osnovnog i Premium modela pretplate obavještavamo kako su objavljenja tri nova mišljenja.

25.05.2023.

BJN RH – Pregled presuda Suda EU kroz aplikaciju

Bilten javne nabave je stručna literatura i aplikacija napravljena po mjeri naručitelja i ponuditelja! U osmoj godini postojanja, nakon izdanih 29 brojeva Biltena i više tisuća stranica stručnog teksta, našem ponosu dodali smo i aplikaciju sa novim sadržajem koji će zasigurno biti od velike pomoći u svakodnevnom radu. Kategorija Presude Suda EU obuhvaća 328 filtriranih presuda te predstavlja prvu ovakvu bazu podataka u EU. Za pretplatnike Biltena Premium model: obavještavamo Vas da je objavljeno novih 65 presuda Suda EU. Sve presude odnose se na sustav javne nabave te su filtrirane radi lakšeg pretraživanja i korištenja.

Sve Novosti