Usluga ESPD-a Europske komisije je ugašena

Od 18. travnja 2018. godine na snazi je odredba članka 261. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine, br. 120/16) koja propisuje da se ESPD dostavlja isključivo u elektroničkom obliku. U Republici Hrvatskoj, EOJN RH nudi uslugu kreiranja e-ESPD zahtjeva na strani naručitelja te kreiranje e-ESPD odgovora na strani gospodarskih subjekata.

Također, Europska komisija (EK) je razvila servis za elektronički ESPD. Međutim, prema informacijama sa web stranice EK, ovaj servis je ukinut 2. svibnja 2019.

Kako se navodi na stranicama samog ESPD servisa, EK je uvela tu prijelaznu uslugu da bi pridonijela uvođenju ESPD-a te podupirala države članice EU pri uvođenju vlastitih usluga ESPD-a. Na svojim web stranicama EK ujedno upućuje na upotrebu nacionalnih usluga ESPD-a. Pritom je objavila popis ESPD servisa po zemljama članicama EU koji se redovito ažurira.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Sljedeće novosti

05.04.2024.

Jednostavna nabava – nova aplikacija po mjeri naručitelja i ponuditelja

Zadovoljstvo nam je predstaviti aplikaciju pod nazivom „Jednostavna nabava“. Kao rezultat znanja i prakse koje imamo u području javne nabave proizašla je jednostavna.hr. Riječ je o jedinstvenoj cloud aplikaciji namijenjenoj za potpuno upravljanje jednostavnom i javnom nabavom. Aplikacija unapređuje efikasnost procesa javne nabave, smanjuje administrativne radnje i pruža napredne mogućnosti upravljanja nabavom te predstavlja optimalan put za digitalizaciju procesa jednostavne i javne nabave.

29.03.2024.

Objavljen je 32. broj Biltena javne nabave u RH

Bilten javne nabave broj 32 „Otvoreni postupak kroz novi Elektronički oglasnik javne nabave (EOJN RH) - korak po korak“ objavljen je u ožujku 2024.

12.03.2024.

BJN RH (javna nabava) – Mišljenje nezavisnog odvjetnika Suda EU o zahtjevu Visokog upravnog suda RH (C-652/22, Kolin Inşaat)

Visoki upravni sud RH (VUS RH) uputio je Sudu EU zahtjev za prethodnu odluku vezano za mogućnost ponuditelja da dostavi dodatne dokaze o svojim tehničkim i stručnim kvalifikacijama nakon isteka roka za podnošenje ponuda. Riječ je o prvom takvom zahtjevu koji je podnesen od strane institucija iz sustava javne nabave RH od kada je Republika Hrvatska pristupila Europskoj uniji.

Sve Novosti