NAJAVA – Bilten javne nabave u Republici Hrvatskoj, broj 2.

Bilten javne nabave je prvi stručni časopis u RH namijenjen svim ponuditeljima i naručiteljima u sustavu javne nabave. Objavljuje se četiri puta godišnje. Bilten razrađuje teme vezane za sustav javne nabave koje mogu pomoći:
◦naručiteljima prilikom pripreme i provođenja postupaka javne nabave,
◦ponuditeljima prilikom pripreme ponuda i sudjelovanja u nadmetanjima.

Što donosi Bilten br. 2?
U drugom broju Biltena sadržaj je fokusiran na novine u sustavu javne nabave koje su pred nama (implementacija direktiva u hrvatsko zakonodavstvo). Novina je puno, a vremena za prilagodbu poslovanja je malo. Stoga, da nas novine u sustavu ne iznenade dajemo prikaz odredbi direktiva i nacrta prijedloga (novog) Zakona o javnoj nabavi. Također, u novom broju bit će prezentirani i sustavi javne nabave Republike Slovenije i Republike Srbije. Glavni državni revizor Republike Slovenije, pisati će o tržištu javne nabave Slovenije, dok će direktor Ureda za javne nabave Republike Srbije opisati tržište javne nabave u Republici Srbiji. Tržišta javne nabave u regiji zanimljiva su hrvatskim tvrtkama, a ove informacije će im olakšati dostavu ponuda, sudjelovanje u postupcima i ostvarivanju poslovnog uspjeha u ovom području.

Koje teme obrađujemo u Biltenu br. 2?
Obrađujemo sljedeće teme:
◦Europska jedinstvena dokumentacija o nabavi (ESPD) – što predstavlja, koji su ciljevi uvođenja i način primjene?
◦EU direktive i Nacrt novog Zakona o javnoj nabavi;
◦Postupci nabave sukladno novim direktivama EU-a i nacrtu ZJN-a;
◦Težak profesionalni propust;
◦Pravna zaštita u sustavu javne nabave;
◦Zelena nabava – što predstavlja i kako se primjenjuje?
◦Javna nabava i autorska prava – problemi u praksi;
◦Prva iskustva u primjeni novog Zakona o javnoj nabavi u Republici Sloveniji;
◦Sustav javne nabave u Republici Sloveniji i Republici Srbiji;
◦Niz drugih korisnih članaka i informacija.

Autori stručnih radova su osobe koje imaju teorijsko i praktično iskustvo stečeno radom u javnim i sektorskim naručiteljima, Uredu za javnu nabavu, Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, Državnom uredu za središnju javnu nabavu, Uredu za državnu reviziju te privatnom sektoru u RH i inozemstvu.

Bilten javne nabave br. 2. biti će objavljen do kraja lipnja 2016., na www.biltenjavnenabave.hr

Sljedeće novosti

15.07.2024.

Uspješno odrađeno predstavljanje aplikacija „Bilten javne nabave u RH (BJN RH)“ i „Jednostavna nabava“

U ugodnoj atmosferi hotela Dubrovnik, u Zagrebu, održali smo predstavljanje aplikacija BJN RH i „Jednostavna nabava“. Zahvaljujemo se svim sudionicima koji su prisustvovali predstavljanju aplikacija te na njihovim pitanjima, raspravi i komentarima. Cilj nam je ovim aplikacijama približiti javnu nabavu svima, olakšati svakodnevno poslovanje osobama koje rade u području javne nabave te učiniti aplikacije centralnim mjestom na kojem će biti dostupne sve informacije vezane uz javnu nabavu.

12.07.2024.

BJN RH (javna nabava) – Objavljen je novi stručni članak: Jamstvo za ozbiljnost ponude

U aplikaciji Bilten javne nabave u RH, u kategoriji Stručni članci, objavljen je novi članak pod nazivom „Jamstvo za ozbiljnost ponude“. U članku se piše o jamstvima, konkretno o jamstvu za ozbiljnost ponude.

08.07.2024.

Donesena je nova Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva gospodarstva

Vlada RH je na sjednici održanoj 13. lipnja 2024. donijela Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva gospodarstva. Ovom je Uredbom ustrojena i Uprava za politiku javne nabave, kao samostalna upravna organizacija unutar Ministarstva, koja, između ostalog, provodi mjere unapređenja i provedbe politike javne nabave u Republici Hrvatskoj te provodi mjere u svrhu pravilne i ujednačene primjene zakona i provedbenih propisa u području javne nabave.

Sve Novosti