Prva godina postojanja BJN aplikacije!

Bliži se kraj godine, a time i godina dana postojanja BJN aplikacije. BJN aplikacija zamišljena je kao središnja platforma za razmjenu informacija o sustavu javne nabave u Hrvatskoj i regiji, koja bi trebala olakšati rad svim njegovim sudionicima, naručiteljima i ponuditeljima.

Četiri osnovne vrijednosti aplikacije:

 • Centralizacija informacija – Svi relevantni podaci vezani uz javnu nabavu objavljeni su na jednom mjestu te stoga nema potrebe posjećivati razne web stranice kako bi se prikupile sve potrebne informacije.
 • Kategorizacija podataka – Svi podaci unutar aplikacije su kategorizirani i strukturirani na način da korisnicima omogućavaju laku pretragu. Zahvaljujući preglednim filterima, korisnici mogu brzo i efikasno doći do željenog sadržaja.
 • Analitički pristup – Redovita analiza dostupnih podataka te svakodnevno praćenje promjene u praksi nadležnih tijela u RH i EU, ažuriranje zakonskih i podzakonskih propisa koji se odnose na javnu nabavu, uspješni primjeri najbolje prakse iz EU-a i svijeta te novosti iz područja javne nabave.
 • Praćenje pravne prakse – Analiza odluka DKOM-a te presuda VUS-a i Suda EU. Odluke i presude analiziraju se na dnevnoj bazi, čime se pruža naručiteljima i ponuditeljima trenutni uvid u relevantnu praksu nadležnih institucija.

Što sve nudi Bilten javne nabave?

 • Stručna literatura i aplikacija;
 • Česta pitanja – odgovori na preko 3.100 pitanja iz prakse;
 • Mišljenja – sva aktualna mišljenja nadležnih institucija iz područja javne nabave;
 • Propisi – na jednom mjestu svi pravni propisi RH i EU vezani za javnu nabavu;
 • Hodogrami – detaljan vizualni prikaz svih postupaka javne nabave;
 • Stručni članci – aktualnosti u praksi javne nabave iz RH, EU i regije koje pišu osobe s konkretnim znanjem i iskustvom iz javne nabave;
 • DKOM/VUS – pretraživanje analizirane, kategorizirane i filtrirane prakse DKOM-a i VUS-a;
 • Sud EU – sve važne presude Suda EU iz područja javne nabave od 1970-tih do danas, kategorizirane i filtrirane;
 • Stručni materijali – najvažniji dokumenti iz EU-a i svijeta vezani za javnu nabavu koji se mogu koristiti u praktičnom i znanstvenom radu;
 • Novosti – sve novosti iz svijeta javne nabave;
 • Bilješke – kroz cijelu aplikaciju korisnici imaju mogućnost vođenja bilješki te pregleda bilješki na jednostavan način;
 • Joker/zovi – ukoliko korisnik ima nedoumicu ili pitanje iz javne nabave, tu su stručnjaci praktičari iz javne nabave koji su raspoloživi za telefonske savjete i upute.

Drago nam je da je nekolicina uglednih portala prepoznalo važnost Biltena javne nabave u RH te da su na svojim internetskim stranicama objavili članke na temu Biltena i BJN aplikacije:

BJN aplikacija svakodnevno se razvija i raste te obogaćuje novim sadržajem. Cilj u 2024. godini je nastaviti s unaprjeđenjem znanja svih uključenih u sustav javne nabave te približiti javnu nabavu svima.

A do novih izazova u 2024. godini, želimo Vam da se odmorite i da Vam predstojeći blagdani budu ispunjeni mirom, radošću i ljubavlju. Sretan Božić i još uspješniju 2024. godinu želi Vam BJN tim!

Sljedeće novosti

31.01.2024.

Novi EOJN RH – Videosnimke online edukacija za rad u novom Elektroničkom oglasniku

S ciljem olakšavanja rada svim korisnicima, na web stranici novog EOJN-a RH objavljene su videosnimke online radionica za naručitelje i gospodarske subjekte održanih 11. i 12. siječnja 2024. godine. 

25.01.2024.

Statističko izvješće o javnoj nabavi za 2023. godinu – Uputa o sadržaju i dostavljanju za obveznike primjene ZJN-a

Obveza izrade godišnjih izvješća o javnoj nabavi za naručitelje definirana je člankom 441. stavkom 2. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine, br. 120/16, 114/22). Izvješće o javnoj nabavi za 2023. godinu naručitelji su obvezni izraditi do 31. ožujka 2024. godine. Bitno je napomenuti kako Izvješće naručitelji izrađuju putem „starog“ EOJN-a RH.

22.01.2024.

Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika – Postupci javne nabave

Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore donio je Tarifu o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, koja je objavljena u Narodnim novinama, br. 138/2023. Tarifa određuje način vrednovanja, obračunavanja i plaćanja odvjetničkih radnji i izdataka koje su stranke dužne platiti odvjetniku ili odvjetničkom društvu, za radnje obavljene po punomoći ili rješenju suda, pravosudnog ili drugog nadležnog tijela, temeljem Zakona o odvjetništvu.

Sve Novosti