Novosti: 2021
 

OBJAVLJEN JE 24. BROJ BILTENA JAVNE NABAVE U RH

20.12.2021.

Bilten javne nabave broj 24 „Postupci javne nabave kroz presude Visokog upravnog suda RH – IV. DIO“ objavljen je u prosincu 2021.

U ovom kao i u prethodna tri broja Biltena analizirane su presude Visokog upravnog suda RH protiv odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Smatramo kako je neophodno napraviti ovakav sveobuhvatan pregled, jer presude Visokog upravnog suda RH imaju sve veći značaj na sustav javne nabave.

Što je cilj ovog broja Biltena? Tijekom davanja savjeta pretplatnicima Biltena dosta pitanja odnosi se baš na presude Visokog upravnog suda. Analiza presuda Visokog upravnog suda RH namijenjena je i naručiteljima i ponuditeljima. Naručiteljima da znaju na koji način moraju pripremiti dokumentacije o nabavi te kako moraju provoditi pregled i ocjene ponuda, a ponuditeljima da znaju na koji način mogu zaštiti vlastita prava u slučaju pogreški naručitelja.

Kojim pitanjima se bavimo u ovom broju Biltena? Uredništvo Biltena ne samo da je objedinilo sve presude na jednom mjestu, već su presude kategorizirane u logičke cjeline koje prate faze postupka javne nabave uz informacije iz presuda koje vam trebaju. Na ovaj način, radom stručnog tima koji stoji iza svakog broja Biltena javne nabave, ova pravna praksa postati će lakše dostupna zainteresiranim osobama, te će pretplatnicima Biltena uštediti dosta vremena koje bi inače trošili na pretraživanje sudske prakse. Obuhvaćene su presude iz raznih područja javne nabave kao što su: Postupak javne nabave, Dokumentacija o nabavi, Osnove za isključenje gospodarskog subjekta, Uvjeti i dokazi sposobnosti gospodarskog subjekta, Oslanjanje, Pojašnjenje i upotpunjavanje informacija i dokumentacije - primjena članka 293. ZJN-a, Ažurirani popratni dokumenti - primjena članka 263. ZJN-a, Kriteriji za odabir ponude, Pregled i ocjena ponuda, Pravna zaštita pred DKOM-om, Sudska zaštita.

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite u Biltenu javne nabave u RH broj 24 „Postupci javne nabave kroz presude Visokog upravnog suda RH – IV. DIO“!

Svi pretplatnici BJN-a 2021. godine, kroz Biltene br. 21, 22, 23 i 24 imati će jedinstvenu zbirku svih presuda Visokog upravnog suda RH, koja bi trebala naći svoje mjesto na policama svih praktičara javne nabave, ali isto tako i revizora te zaposlenika kontrolnih institucija kojima je u svakodnevnom radu potrebna cjelokupna praksa Visokog upravnog suda RH na jednom mjestu. 

SADRŽAJ Biltena br. 24 možete pogledati OVDJE.

 


 

OVAJ BROJ DONOSI TEME:

 • Postupak javne nabave,
 • Dokumentacija o nabavi, 
 • Osnove za isključenje gospodarskog subjekta, 
 • Uvjeti i dokazi sposobnosti gospodarskog subjekta,
 • Oslanjanje,
 • Pojašnjenje i upotpunjavanje informacija i dokumentacije – primjena članka 293. ZJN-a,
 • Ažurirani popratni dokumenti - primjena članka 263. ZJN-a, 
 • Kriteriji za odabir ponude,
 • Pregled i ocjena ponuda, 
 • Pravna zaštita pred DKOM-om,
 • Sudska zaštita.

Tiskano izdanje ovog broja Biltena dostupno je u pojedinačnoj prodaji po cijeni od:

320,00 kuna (+ PDV). Trošak poštarine plaća izdavač.

NARUDŽBU možete napraviti OVDJE.

 

Opširnije...

OBJAVLJEN JE PRAVILNIK O PROVEDBI POSTUPAKA NABAVE ROBA, USLUGA I RADOVA ZA POSTUPKE OBNOVE

29.11.2021.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Pravilnik o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove. Pravilnikom se, u skladu s mjerama antikorupcijske zaštite, uređuju pravila o postupku nabave robe, usluga i radova čija je procijenjena vrijednost manja od vrijednosti europskih pragova koje Europska komisija objavljuje u Službenom listu EU, ovisno o vrsti naručitelja i vrsti ugovora, izraženih u odgovarajućoj vrijednosti u nacionalnoj valuti sukladno važećoj Komunikaciji EK objavljenoj u Službenom listu EU (europski prag) radi sklapanja ugovora o nabavi robe, usluga ili radova i pravila žalbenog postupka, uzimajući u obzir načela javne nabave te obvezu primjene elektroničkih sredstava komunikacije i javne objave informacija o postupcima nabave.

Pravilnik je objavljen 24.11.2021. (Narodne novine, br. 126/21) te stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Pravilnik je dostupan OVDJE.

 

Opširnije...

POSTANITE PRETPLATNIK BILTENA JAVNE NABAVE U 2022. GODINI!

19.11.2021.

S novom godinom dolaze i nova izdanja Biltena javne nabave u Republici Hrvatskoj! Postanite pretplatnik i uživajte u svim informacijama iz područja javne nabave!


 

Bilten javne nabave je prva stručna publikacija koja se bavi cjelokupnim ciklusom javne nabave, od planiranja nabave do izvršenja ugovora.

Bilten izlazi 4 puta godišnje, a sadržaj je baziran na zakonskim i podzakonskim propisima Republike Hrvatske, praksi Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, praksi Suda Europske unije te na praktičnim primjerima i iskustvu autora.

Koje teme se obrađuju u Biltenu?
Bilten sadrži kontinuirane informacije o sustavu javne nabave i svim fazama procesa javne nabave, od planiranja i pripreme nabave do izvršenja ugovora. U izdanjima tijekom 2021. godine analizirane su i objedinjene sve presude Visokog upravnog suda RH protiv odluka DKOM-a (2017.–2021. godine) te su kategorizirane u logičke cjeline koje prate faze postupka javne nabave uz informacije iz presuda koje vam trebaju. Sadržaj svih izdanja Biltena možete pogledati  na web stranici Temporis savjetovanja, rubrika „Literatura“.

Kome je Bilten namijenjen?
Bilten je namijenjen svim sudionicima sustava javne nabave, kako javnom tako i privatnom sektoru; osobama koje sudjeluju u procesu planiranja javne nabave te osobama koje pripremaju, provode, kontroliraju i realiziraju postupke javne nabave; zaposlenicima državnih, županijskih, gradskih i općinskih ustanova; revizorima; vodećim osobama velikih, srednjih i malih kompanija; ravnateljima, upraviteljima i pročelnicima te stručnjacima javne nabave, ali i osobama koje žele znati više o javnoj nabavi.

Koji modeli pretplate postoje?
Možete izabrati godišnju ili polugodišnju pretplatu. U godišnju pretplatu uključena su 4 tromjesečna internet izdanja te 5 telefonskih savjeta. U polugodišnju pretplatu uključena su 2 tromjesečna internet izdanja te 1 savjet tijekom trajanja pretplate. Uz internet izdanje možete zatražiti i tiskano izdanje uz nadoplatu.

Također, oba modela pretplate uključuju:

 • novosti putem e-newslettera,
 • pristup rubrici „Česta pitanja“ u skladu s aktivnom pretplatom,
 • pristup rubrici „Stručni članci“ koju pišu stručnjaci praktičari u području javne nabave.

 

Kako mogu ostvariti popust na pretplatu?
Popusti se odnose na internet izdanje:

 • Popust 10% - Svim pretplatnicima Biltena javne nabave koji se pretplate na godišnju ili polugodišnju pretplatu za 2022. godinu, do 31. prosinca 2021.
 • Popust 20% -  Svim pretplatnicima Biltena tijekom 2021. godine omogućen je popust od 20% na godišnji ili polugodišnji model pretplate za 2022. godinu (internet izdanje). Popust se veže za ime i prezime osobe (pretplatnik Biltena).
 • Popusti za više pretplatnika iz iste tvrtke - Za 2. i svakog sljedećeg pretplatnika iz iste tvrtke omogućen je popust od 10% na godišnji ili polugodišnji model pretplate (internet izdanje).

 

Godišnju i polugodišnju pretplatu na Bilten javne nabave RH možete ostvariti on-line registracijom klikom na OVDJE.

Ukoliko imate pitanja o Biltenu slobodno ih postavite na e-mail adresu:
bilten@temporis.hr ili na telefon: 01/6431-872.​

 

Opširnije...

NOVE VRIJEDNOSTI EUROPSKIH PRAGOVA OD 1. SIJEČNJA 2022. GODINE

17.11.2021.

Europska komisija je 10. studenoga 2021. godine, na temelju ovlasti iz EU direktiva 2014/23/EU, 2014/24/EU, 2014/25/EU te 2009/81/EZ, donijela uredbe kojima su izmijenjene vrijednosti europskih pragova (nabava velike vrijednosti).

Uredbe objavljene 11. studenoga 2021. godine stupit će na snagu 1. siječnja 2022. godine, a u cijelosti su obvezujuće i izravno se primjenjuju u svim državama članicama.

Europska komisija donijela je sljedeće uredbe i pripadajuću Komunikaciju EK:

 

 

 

 

 

 

Opširnije...

SAFU – AŽURIRANE UPUTE ZA KORISNIKE BESPOVRATNIH SREDSTAVA

10.11.2021.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) jedno je od tijela u sustavu upravljanja programima i projektima koji se u Republici Hrvatskoj financiraju iz proračuna EU. SAFU na svojim web stranicama objavljuje upute za korisnike bespovratnih sredstava o pripremi dokumentacije o nabavi te popis najčešćih pogrešaka prilikom provođenja postupaka javne nabave financiranih u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

S ovim Uputama trebaju biti upoznati svi obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine, br. 120/16) koji provode postupke javne nabave koji se djelomično ili u cijelosti financiraju iz ESI fondova.

SAFU upute po potrebi ažurira, a zadnje ažuriranje je bilo 5. studenoga 2021. Ažurirane Upute za korisnike bespovratnih sredstava dostupne su OVDJE.

 

Opširnije...

SAFU – AŽURIRANE UPUTE ZA KORISNIKE BESPOVRATNIH SREDSTAVA

26.10.2021.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) jedno je od tijela u sustavu upravljanja programima i projektima koji se u Republici Hrvatskoj financiraju iz proračuna EU. SAFU na svojim web stranicama objavljuje upute za korisnike bespovratnih sredstava o pripremi dokumentacije o nabavi te popis najčešćih pogrešaka prilikom provođenja postupaka javne nabave financiranih u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, koje proizlaze iz dokumentacije o nabavi.

S ovim Uputama trebaju biti upoznati svi obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine, br. 120/16) koji provode postupke javne nabave koji se djelomično ili u cijelosti financiraju iz ESI fondova.

SAFU upute po potrebi ažurira, a zadnje ažuriranje je bilo 21. listopada 2021. Ažurirane Upute za korisnike bespovratnih sredstava dostupne su OVDJE.

 

Opširnije...

KAKO OBNOVITI CERTIFIKAT IZ JAVNE NABAVE? – KORAK PO KORAK

26.10.2021.

Certifikat iz javne nabave ja potvrda koju izdaje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na temelju uspješno položenog ispita.

Certifikat se izdaje na rok od tri godine, pri čemu se kao datum početka važenja certifikata određuje datum uspješnog polaganja pisanog ispita u sklopu Specijalističkog programa izobrazbe u području javne nabave. Tijekom tog razdoblja od tri godine, nositelj certifikata dužan je ostvariti 32 sata redovitog usavršavanja kroz pohađanje programa usavršavanja, odnosno prikupiti 32 boda kako bi bio u mogućnosti obnoviti certifikat.

Svaki nositelj certifikata ima pristup aplikaciji e-Izobrazba na Portalu javne nabave putem koje se može on-line prijaviti za programe edukcije, pregledati termine održavanja edukacija i polaganja ispita, on-line prijaviti ispit, provjeriti broj stečenih bodova te obnoviti certifikat. Aplikacija e-Izobrazba osim toga nudi mogućnost slanja podsjetnika 6 mjeseci prije isteka važenja certifikata. No, u slučajevima kada korisnik mijenja e-mail, koji je naveo za vrijeme polaganja certifikata u aplikaciji, moguće je da neće zaprimiti podsjetnik. Iz tog razloga je najsigurnije samostalno pratiti stanje bodova i važenje certifikata u aplikaciji.  

Ako ste dobili e-mail sadržaja (slika ispod), dobili ste obavijest da Vam certifikat u javnoj nabavi ističe za 6 mjeseci te ga je potrebno obnoviti.

U nastavku je objašnjeno, korak po korak, kako provjeriti koliko bodova imate, te kako obnoviti certifikat.

 

Slika 1.

 

 • Klikom na „OVDJE“ otvara se internetska stranica Portal za izobrazbu u području javne nabave te je u gornjem desnom kutu potrebno kliknuti „Prijava“.

 

Slika 2.

 • Potom se otvara novo sučelje s poljima Korisničko ime i Lozinka. Pod Korisničko ime upisujete vaš OIB. Ukoliko ste zaboravili lozinku, novu možete zatražiti klikom na „Zaboravljena lozinka?“. Nova lozinka će stići na vaš e-mail.

 

Slika 3.

 

 • Nakon upisa vašeg OIB-a i lozinke otvara se novo sučelje s vašim podacima.
 • Prije pokretanja obnove certifikata provjerite broj bodova koje ste skupili. Ostvareni broj sati usavršavanja prikazan je na istoj stranici i ujedno označava broj prikupljenih bodova. Minimalan broj potrebnih bodova za obnovu certifikata iznosi 32.
 • Ukoliko ste ostvarili potreban broj bodova te vam uskoro ističe certifikat potrebno je pokrenuti proces obnove certifikata klikom na zeleno polje „OBNOVA PO ČL. 6. PRAVILNIKA (sati usavršavanja)“

 

Slika 4.

 • Klikom na navedeno polje otvara se sučelje s vašim osobnim podacima koje je potrebno provjeriti i ažurirati. Nakon provjere i ažuriranja podataka u dnu sučelja kliknite na opciju „Potvrdi“.

Time ste pokrenuli proces obnove certifikata te će nakon nekog vremena na vaš e-mail stići poruku o uspješno obnovljenom certifikatu.

Slika 5.

Ukoliko nemate dovoljan broj ostvarenih bodova za obnovu certifikata posjetite stranicu Temporis savjetovanje d.o.o. i odaberite neki od Programa usavršavanja koje smo pripremili za Vas!

 

 

 

 

 

Opširnije...

OBJAVLJEN JE ZAKLJUČAK O POSTUPANJU RADI UBLAŽAVANJA POSLJEDICA POREMEĆAJA CIJENA GRAĐEVINSKOG MATERIJALA I PROIZVODA

07.10.2021.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. rujna 2021. donijela Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda, a koji je objavljen u Narodnim novinama broj 107/2021.

Ovaj Zaključak je donesen u cilju ublažavanja posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda od 1. listopada 2020. Njime se pozivaju naručitelji koji imaju ugovore sklopljene u postupcima javne nabave da zajedno s ugovarateljima pristupe analizi ugovorenih jediničnih cijena građevinskih materijala i proizvoda za neizvršene ugovore o javnoj nabavi, kako bi utvrdili one stavke na koje je promjena cijena utjecala više od 10 %.

Ujedno se upućuju naručitelji na mogućnosti izmjene ugovora o javnoj nabavi temeljem odredbi Zakona o javnoj nabavi.

Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda dostupan je OVDJE.

 

Opširnije...

OBJAVLJENA SU DVA STRUČNA ČLANKA NA BILTENU JAVNE NABAVE

29.09.2021.

Na web stranici Bilten javne nabave u rubrici Stručni članci, objavljena su dva nova stručna članka iz područja javne nabave pod nazivom:

 • Javna nabava u Bosni i Hercegovini
 • Javna nabava u Republici Srbiji
   

Oba članka namijenjena su prvenstveno ponuditeljima koji dostavljaju ponude po u ove dvije zemlje. Članke možete pronaći u rubrici Stručni članci kojoj pristupate bez obveze zasnivanja pretplatničkog odnosa.
 

 • Javna nabava u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina (BiH) je uspostavu sustava javne nabave započela prije više od 15 godina. U ovom članku predstavlja se kratka analiza pravne zaštite u sustavu javne nabave uveden novim Zakonom o javnoj nabavi i namijenjen je svim ponuditeljima koji dostavljaju ponude u BiH, te ih zanima kako izgleda sustav javne nabave te postupaka pravne zaštite. 

Članak je dostupan u punom obliku bez naknade te ga možete preuzeti OVDJE.
 

 • Javna nabava u Republici Srbiji

Predmet ovog članka je upoznavanje s novinama koje su se dogodile u sustavu javne nabave u Republici Srbiji tijekom 2020. godine. Članak je namijenjen svim ponuditeljima koji su zainteresirani za dostavu ponuda na postupke javne nabave u Srbiji, te naručiteljima u RH koji su zainteresirani za iskustva iz regije. U članku se daju osnovne informacije i o novom Portalu javne nabave, koji u Srbiji omogućuje primjenu elektroničkih nabava u skladu s praksom EU.

Članak je dostupan u punom obliku bez naknade te ga možete preuzeti OVDJE.

 

Opširnije...

OBJAVLJEN JE 23. BROJ BILTENA JAVNE NABAVE U RH

20.09.2021.

Bilten javne nabave broj 23 „Postupci javne nabave kroz presude Visokog upravnog suda RH – III. DIO“ objavljen je u rujnu 2021.

U ovom kao i u prethodna dva broja Biltena analizirane su presude Visokog upravnog suda RH protiv odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Smatramo kako je neophodno napraviti ovakav sveobuhvatan pregled, jer presude Visokog upravnog suda RH imaju sve veći značaj na sustav javne nabave.

Što je cilj ovog broja Biltena? Tijekom davanja savjeta pretplatnicima Biltena dosta pitanja odnosi se baš na presude Visokog upravnog suda. Analiza presuda Visokog upravnog suda RH namijenjena je i naručiteljima i ponuditeljima. Naručiteljima da znaju na koji način moraju pripremiti dokumentacije o nabavi te kako moraju provoditi pregled i ocjene ponuda, a ponuditeljima da znaju na koji način mogu zaštiti vlastita prava u slučaju pogreški naručitelja.

Kojim pitanjima se bavimo u ovom broju Biltena? Uredništvo Biltena ne samo da je objedinilo sve presude na jednom mjestu, već su presude kategorizirane u logičke cjeline koje prate faze postupka javne nabave uz informacije iz presuda koje vam trebaju. Na ovaj način, radom stručnog tima koji stoji iza svakog broja Biltena javne nabave, ova pravna praksa postati će lakše dostupna zainteresiranim osobama, te će pretplatnicima Biltena uštediti dosta vremena koje bi inače trošili na pretraživanje sudske prakse. Obuhvaćene su presude iz raznih područja javne nabave kao što su: Postupak javne nabave, Dokumentacija o nabavi, Osnove za isključenje gospodarskog subjekta, Uvjeti i dokazi sposobnosti gospodarskog subjekta, Oslanjanje, Pojašnjenje i upotpunjavanje informacija i dokumentacije - primjena članka 293. ZJN-a, Ažurirani popratni dokumenti - primjena članka 263. ZJN-a, Kriteriji za odabir ponude, Pregled i ocjena ponuda, Pravna zaštita pred DKOM-om, Sudska zaštita.

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite u Biltenu javne nabave u RH broj 23 „Postupci javne nabave kroz presude Visokog upravnog suda RH – III. DIO“!

Svi pretplatnici BJN-a od rujna 2021, kroz Bilten br. 21, 22 i 23 imati će jedinstvenu zbirku svih presuda Visokog upravnog suda RH, koja bi trebala naći svoje mjesto na policama svih praktičara javne nabave, ali isto tako i revizora te zaposlenika kontrolnih institucija kojima je u svakodnevnom radu potrebna cjelokupna praksa Visokog upravnog suda RH na jednom mjestu.

SADRŽAJ Biltena br. 23 možete pogledati OVDJE.

 


 

OVAJ BROJ DONOSI TEME:

 • Postupak javne nabave,
 • Dokumentacija o nabavi, 
 • Osnove za isključenje gospodarskog subjekta, 
 • Uvjeti i dokazi sposobnosti gospodarskog subjekta,
 • Oslanjanje,
 • Pojašnjenje i upotpunjavanje informacija i dokumentacije – primjena članka 293. ZJN-a,
 • Ažurirani popratni dokumenti - primjena članka 263. ZJN-a, 
 • Kriteriji za odabir ponude,
 • Pregled i ocjena ponuda, 
 • Pravna zaštita pred DKOM-om,
 • Sudska zaštita.

Tiskano izdanje ovog broja Biltena dostupno je u pojedinačnoj prodaji po cijeni od:

320,00 kuna (+ PDV). Trošak poštarine plaća izdavač.

NARUDŽBU možete napraviti OVDJE.

 

Opširnije...